Gedragsbegeleiding/coaching

 

Het samenleven met een hond geeft geluk, vreugde en biedt ontspanning en plezier. Hoe heerlijk is het om samen met je hond op stap te gaan? Naar het strand, of het bos, samen sporten of ergens een drankje doen met vrienden. Persoonlijk kan ik enorm genieten van alle momenten die ik samen doorbreng met ons viertal. Maar dat is niet altijd zo geweest. Whisper was mijn allereerste éigen hond. Ik ben thuis opgegroeid met honden, maar je allereerste echt eigen hond is toch speciaal. Althans, dat was het voor mij. Maar dat kleine, schattige bolletje vertoonde al snel gedrag dat helemaal niet zo schattig was. Hij zette agressie in naar kinderen en later begon hij ook ‘snappen’ (lees: sneppen) naar fietsers en hardlopers en kon hij bijten wanneer hij door vreemden werd aangehaald. En hoewel ik echt gek op hem was en dolgelukkig was met mijn eerste echt eigen bolletje, zorgde het er ook voor dat ik onzeker werd. Ik deed destijds de opleiding tot kynologisch instructeur, maar had wel zelf een hond met allerlei problematisch gedrag. Uren heb ik doorgebracht aan de rand van schoolpleinen, langs wegen en fietspaden om het gedrag in goede banen te begeleiden. Toen hij ouder werd, kwam er nóg een gedragsprobleem bij. Hij begon lelijk te doen naar andere honden. En jeetje, daar stond ik dan, met mijn dromen over hoe het zou zijn om een eigen hond te hebben. Had ik werkelijk plezier van het samen wandelen? Was dit hoe ik het voor me zag? Een hond in huis? Nee. Dat was het alles behalve. Het heeft me ontzettend veel verdriet gegeven, ik ging twijfelen aan mezelf, liep niet meer ontspannenbuiten en het voelde alsof ik gefaald had in zijn opvoeding.shiva4kids-102
Maar, hoe verder ik kwam in de opleidingen, hoe meer ik hem ging begrijpen. Ik leerde over de leerprincipes en emoties bij honden en ik leerde vooral veel over de lichaamstaal bij honden. Ik leerde dat hij ontzettend onzeker is en dat zijn imponerende houding vooral veel bluf is om zichzelf staande te kunnen houden in het leven.

Daarnaast leerde ik nog iets heel waardevols. Namelijk dat ik zelf een belangrijke bron was bij het in stand houden van zijn gedrag. Ik voelde namelijk zelf veel spanning wanneer we samen wandelden. Ik was altijd op mijn hoede en vertrouwde mijn hond niet. Het gevolg was dat ik zijn gedrag versterkte. Op een dag besloot ik het anders aan te pakken. Ik besloot om hem te gaan vertrouwen. Ik had inmiddels veel tijd besteed aan het contact tussen ons tweeën, waardoor ik er op kon vertrouwen dat hij direct zou komen als ik hem zou roepen en dit gaf mij al meer rust. En vanaf dat moment is het alleen maar bergopwaarts gegaan. Hij voelde dat ik niet meer zo gespannen was en voor hem gaf dat ook veel meer rust. Op momenten dat ik aanvoelde dat ik het niet aan zou durven om de confrontatie met een andere hond aan te gaan riep ik hem bij me, speelden we even samen terwijl de andere hond kon passeren en vervolgens konden we ontspannen onze weg weer vervolgen.

Ikellynmiddels ligt dit al enkele jaren achter ons en zijn we samen echt een team. We kunnen samen lezen en schrijven, kunnen overal ontspannen wandelen, samen sporten, naar het strand of een terras. Alles waarvan ik droomde om samen met mijn hond te kunnen doen, kunnen we. Ik kan echt genieten van het vertrouwen dat ook hij heeft gekregen. De liefde die ik voel als ik zie hoe hij tegen een wildvreemde aan gaat zitten om zich te laten kriebelen. De dankbaarheid die ik voel omdat we samen dit proces hebben doorgemaakt en hebben overwonnen. Het is me ontzettend veel waard. Nog altijd besef ik me dat Whisper een hond is met een rugzakje, maar dat is ok. Samen kunnen we zijn rugzakje dragen.

Zo’n zelfde soort verhaal gun ik jou ook. Ik gun je het plezier, de ontspanning en de vreugde van het samen zijn met je hond, wanneer je er niet meer in durft te geloven dat dit voor jullie weg gelegd is. Om deze reden biedt Shiva4Dogs gedragsbegeleiding trajecten aan, die dieper gaan dan enkel het gedrag van de hond. Het gaat namelijk niet alleen om de hond, het gaat ook om jou. Het gaat om de emoties die jij ervaart, om de dromen die je had en weer zou willen krijgen. Het gaat om jullie als combinatie, als systeem.

De kringen van invloed
Op het moment dat we een dier opnemen in ons gezin, wordt deze automatisch deel van ons systeem. Binnen dit systeem is iedereen met elkaar verbonden en hebben de aanwezigen invloed op elkaar. Zie het als een druppel dat valt op een glad wateroppervlakte; de druppel wordt opgenomen in het water en er ontstaan kringen die steeds groter worden tot ze met het oog niet meer zichtbaar zijn, maar nog steeds hun invloed uitoefenen. Elke druppel veroorzaakt zo’n nieuwe reeks kringen in het water en op den duur komen de kringen met elkaar in aanraking.
Wellicht herken je dit uit je eigen leven. Soms bevindt je je in gezelschap waar je de energie voelt stromen, de gesprekken lopen vloeiend en je zit lekker in je vel. Maar het kan gebeuren dat je je in gezelschap bevindt waarin je je niet zo prettig voelt. Waarin je voelt dat er geen klik is, dat je het moeilijk vindt om je te concentreren of dat het je zelfs veel energie kost en je naderhand vermoeid thuiskomt.
Deze rimpeling van invloed werkt binnen elk systeem en kan zo elkaars gedragingen versterken of juist verzwakken. Uiteraard gaan we ervanuit dat het opnemen van een dier in ons systeem veel plezier, liefde en ontspanning brengt en dat het dier ons (maar ook andersom) positief beïnvloedt. Maar soms is er sprake van kringen binnen het systeem die elkaar negatief beïnvloeden. Shiva4Dogs helpt jullie om de kringen elkaar positief te laten beïnvloeden.

Wat bieden wij jou?
Bij Shiva4Dogs gaan we hier graag samen mee aan de slag, zodat jullie weer met meer ontspanning en plezier kunnen genieten van elkaar. Omdat het hele systeem invloed heeft op elkaars gedragingen, dienen we dit systeem helemaal in kaart te brengen. Dit houdt in dat we niet alleen kijken naar het zichtbare gedrag van de hond, maar dat we ook samen inzichtelijk maken hoe het gedrag is ontstaan, welke emoties en gevoelens van de hond hierbij een rol spelen en gaan we aan de slag met het leren begrijpen van de leerprincipes en de lichaamstaal van de hond. Daarnaast gaan we op zoek naar de overtuigingen, gevoelens, (fysieke) spanningen, wensen/behoeftes van jou of jullie als eigenaar, omdat ook deze van invloed zijn op de emoties/gevoelens van de hond en dus op zijn of haar gedrag.

Wat vragen wij van jou?
Omdat Shiva4Dogs de hond ziet als onderdeel van het systeem waar hij/zij in leeft en een verandering binnen dit systeem enkel kan ontstaan wanneer elk lid zich hieraan verbindt, vragen wij om een commitment aan het veranderingsproces. Dit betekent dat jij als eigenaar open staat voor zelfreflectie, open en eerlijk bent en durft te experimenteren met je eigen gedragingen/gevoelens. Ook vragen wij om een open houding in het willen begrijpen waar het gedrag van je hond vandaan komt. Jij als eigenaar behoudt ten alle tijden de regie over het veranderingsproces en Shiva4Dogs verwacht hierbij een actieve en betrokken houding.

Meer weten?
Wil jij graag aan de slag om samen met je hond weer een team te worden en schrik je niet terug om het commitment dat wij vragen aan te gaan? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.