Muis in wereld van olifanten

Een muis in een wereld

van olifanten

 

We leven in een wereld met veel verschillende hondenrassen; grote rassen, kleine rassen, snelle rassen, brede rassen, smalle rassen, etc. Al deze rassen hebben hun eigen specifieke ras kenmerken en het is goed om je pup te socialiseren met zoveel mogelijk verschillende rassen en honden(karakters). Meer hier over kun je lezen in dit artikel over socialisatie van je pup.

In dit artikel gaan we het echter hebben over de kleine rassen. Ofwel, de muis in de wereld van olifanten. Hondeneigenaren krijgen vaak te horen dat honden met alle honden door een deur moeten kunnen en dat kleine honden moeten leren omgaan met grote honden en vice versa. Maar is dit nu wel zo? Hoe vaak zie je in het bos wel niet dat een klein hondje geïntimideerd is door die enthousiaste en onstuimige labrador? Ik krijg dan vaak te horen: “Ja, hij moet er aan wennen!” En dus laat die betreffende eigenaar zijn hondje aan zijn lot over. Want gaat dat hondje er wel echt aan wennen? Gaat hij leren dat die onstuimige labrador leuk is? Of zou het kunnen zijn dat hij leert dat andere honden soms heel eng zijn en dat hij in ieder geval geen steun zal krijgen van zijn eigenaar? De kans is groot dat dit laatste het geval is.

Emoties
Honden hebben grotendeels dezelfde emoties als wij. Dit betekent dus dat zij ook de emotie angst bezitten. En juist die emotie speelt een grote rol in dit verhaal. Stel jezelf eens voor dat je een muis bent en dat er een kudde olifanten op je af komt en je nergens heen kunt. Denk je dat als je maar lang genoeg tussen die kudde blijft, dat je uiteindelijk zult wennen aan die grote stampende voeten om je heen die geen rekening houden met waar jij staat? Of zul je toch proberen om een uitweg te vinden? Ik denk het laatste. En dit is precies wat kleine rassen ook kunnen voelen. “Help, wat komt er nu toch op mij af gedenderd?”

Coping mechanismes
Een hond heeft zogenaamde coping mechanismes. Dat zijn mechanismes die in werking treden wanneer de hond angst voelt. Het gaat om Freeze, Fight, Flight en Fiddle about. De eerste drie zijn duidelijk, de laatste is te herkennen aan het gekke ren-rondje dat je hond in zijn eentje heeft. Het ziet er hartstikke grappig uit, maar het betekent dat je hond op dat moment even de stress van zich af moet rennen. Dit mechanisme is de minst schadelijke en zorgt er in feite alleen voor dat de hond zich even kan ontladen. Meer hierover kun je lezen in dit artikel over stress en opwinding.
Het freeze mechanisme houdt in dat de hond ter plekke bevriest. Dit is vaak slechts een kort momentje, omdat dit een mechanisme is waar de hond niet altijd iets aan heeft. Waar het in dit verhaal om gaat is het Fight en het Flight mechanisme. Zoals ik al zei, treedt één van de mechanismes in werking als de hond angst voelt. Welke is afhankelijk van zijn karakter, maar nog belangrijker; van zijn leerervaringen. Stel dat je met je kleine hondje wandelt aan de riem en die onstuimige labrador komt op hem afgerend. Je hondje vindt dit erg spannend en het Flight mechanisme treedt in werking; je hondje trekt aan de riem, weg van die enge hond. Doordat hij beperkt is door de riem, heeft hij met dit mechanisme geen succes. Je hondje wil echter nog steeds weg uit de situatie, maar doordat het Flight-mechanisme geen succes heeft, treedt er een ander mechanisme op. Grote kans dat dit het Fight-mechanisme is. In zijn angst probeert hij die enge hond van zich af te bijten. Op dat moment neemt de labrador wat afstand met als gevolg dat het hondje leert dat dit gedrag succes heeft. Dit is het begin van angstagressie en uiteraard is dit niet wat je wil.

Niet alle honden hoeven samen
Als eigenaar van een klein ras ben je mijns inziens verantwoordelijk voor het veiligheidsgevoel van jouw hond. Dit betekent dat je de signalen die je hond afgeeft wanneer hij wordt benaderd door een andere hond moet leren lezen en op moet kunnen anticiperen. Waarom moet jouw hond per se in de buurt zijn van een andere hond of een groep honden? Als hij duidelijk aangeeft dit niet prettig te vinden, is het een kleine moeite om even de andere kant op te lopen, er met een boog omheen te lopen of, als je niet anders kunt, hem even op te tillen voorbij die hond(en). Het fijne voor jouw hond is dat hij hierdoor niet wordt aangetast in zijn veiligheidsgevoel en dat hij geen (voor ons) ongewenst gedrag in hoeft te zetten om zichzelf te beschermen. Uiteraard zeg ik niet dat je een klein ras nooit in aanraking mag laten komen met grote(re) rassen, maar wel vind ik dat je goed moet kijken of je hond dit nu wel zo leuk vindt. Contact met andere honden zou immers enkel leuk moeten zijn en geen beangstigende verplichting.

 

Kelly van Son
Shiva4Dogs

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*