Help, mijn hond is bang!
Help, mijn hond is bang!
In dit artikel hebben we het gehad over kleine hondjes in een wereld van reuzen. Uitgangspunt is dat je je hond beschermt tegen onstuimige of onvriendelijke acties van honden die je onderweg tegen komt. Maar wat als het toch een keer mis gaat? Als je ondanks je goede wil toch niet in staat was om je hond te beschermen?
In de uitlaatservice heb ik een ontzettend leuk hondje. Een kruising chihuahua x jack russel. Ik kon er altijd enorm van genieten hoe onbevangen en vol vertrouwen dit hondje mee liep in een groep honden die zo veel groter zijn dan hij. Vandaag had ik echter ineens een heel ander hondje mee. De vrije en blije Reus was veranderd in een bang, onzeker hondje dat regelmatig op de vlucht ging wanneer er andere honden naderden. Zijn eigenaresse had me net vorige week verteld dat Reus onlangs een nare ervaring had opgedaan met twee onstuimige labradors die hem omver hadden gelopen. Reus is op de vlucht geslagen en zijn baasjes konden hem pas bij de auto weer pakken. Bij Reus wordt het coping mechanisme Flight geactiveerd wanneer hij angstig is. En dit mechanisme heeft meerdere nadelen. Enerzijds lokt het vaak bij de andere hond een ‘jaag’ reactie op. Vaak zie je dat de voorste hond met staart tussen zijn poten weg probeert te rennen en de hond er achter het een geweldig leuk spelletje vindt. Anderzijds is het simpelweg ontzettend gevaarlijk. Een hond in paniek let niet meer op waar hij heen rent. En daar ontstaan meerdere gevaren. Op deze manier zijn al vele honden verdwaald en soms dagen- of zelfs wekenlang onvindbaar. Maar helaas heeft een vlucht reactie soms ook een dodelijke afloop wanneer de hond een drukke weg over vlucht. Wanneer het copingmechanisme Flight bij een hond dusdanig geactiveerd wordt dat dit gevaarlijke situaties oplevert is het dus zaak om hier heel hard mee aan de slag te gaan!
Steun je hond!
Vroeger dachten we dat we een hond nooit mochten troosten/steunen. Dit zou de angst enkel bevestigen. Inmiddels weten we echter dat je een hond MOET steunen. Angst is puur biologisch te benaderen. Bij angst komen er namelijk allerlei stofjes vrij. Het is om deze reden onmogelijk om een biologische onbewuste reactie te belonen. Bijeffect is dat deze stofjes het leerproces van de hond blokkeren. Een bange hond is dus niet in staat om te leren. Waar veel mensen nog steeds denken: “hij moet het maar gewoon leren!” is dit helaas dus een onjuiste gedachte. De hond gaat er namelijk niets uit leren. Het enige wat hij leert, is dat andere honden eng zijn. Uit onderzoek is gebleken dat door je hond te steunen, de stofjes in het lichaam weer afnemen. Oftewel; de angst neemt af en er komt weer ruimte om te leren. Je kunt een hond dus pas trainen op zijn angst, op het moment dat de ergste angst weer gedempt is. Om deze reden geven we tegenwoordig aan dat steunen MOET.
Wat nu te doen?
Je hond heeft die nare ervaring al opgedaan en de lichamelijke reactie (angst) wordt al opgeroepen. Zaak is dus dat je enerzijds gaat werken aan die angst en anderzijds omwille van de veiligheid van je hond, je jouw hond gaat leren dat hij steun bij jou kan zoeken ipv vluchten. In het geval van Reus heb ik hem laten zien dat ik zijn angst zie en hem uitgenodigd om bij mij te komen ipv te vluchten. In eerste instantie was zijn angst te groot om nog een stap te kunnen verzetten en heb ik hem om die reden opgetild om hem door zijn ergste angst heen te helpen. Op het moment dat ik voelde dat hij weer wat kalmeerde heb ik hem weer neer gezet, maar wel steeds even bij me geroepen en mijn handen om hem heen gelegd. Om hem niet in een voor hem te beangstigende situatie te brengen ben ik in een boogje om andere honden die we tegen kwamen heen gelopen. Het effect van dit alles was dat hij mij steeds meer ging opzoeken en dat was precies wat ik wilde. Niet vluchten, maar steun zoeken bij mij.
Gedragstherapeut
Voor sommige honden is bovenstaande genoeg om weer vertrouwen te krijgen in andere honden door bij jou steun te komen halen op voor hen beangstigende momenten of kan het in ieder geval voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Soms is echter de angst te groot en dan kan het raadzaam zijn om een gedragstherapeut in te schakelen. Tegenwoordig wordt er veel gewerkt met de BAT-methode. Deze methode wordt met succes ingezet bij o.a. angst problemen. Voor meer informatie of gecertificeerde CBATI instructeurs bij jou in de buurt kun je kijken op www.empoweredanimals.com Voor de regio Alkmaar kun je contact opnemen met Harold Koopman, te vinden via www.dehonddebaas.nl
Kelly van Son
Shiva4Dogs