Help, mijn pup bijt!
Help, mijn pup bijt!
Dat is wat wij als instructeur bij alle kersverse puppy-eigenaren te horen krijgen. De pup bijt in handen, armen, voeten en in broekspijpen. Dat een pup dat doet is heel normaal. Ze hebben niet net als wij handen waarmee we dingen kunnen vastpakken. Het enige dat zij hebben is hun bek. En puppy’s pakken graag dingen vast met hun bek. Om het te onderzoeken, te proeven, maar ook gewoon omdat het zo’n leuk spelletje is. Vooral zo’n flapperende broekspijp is natuurlijk helemaal geweldig! Het beweegt en de puppy’s kunnen er geweldig leuk aan trekken. Een waar puppy-paradijs!
Maar uiteraard wil je liever niet dat je pup in je net nieuwe broek hangt, of dat hij steeds met zijn vlijmscherpe tandjes in je handen bijt. Dus hoe ga je hier nou mee om?
Niet straffen
Allereerst wil ik graag het niet straffen benoemen. Straf is namelijk het eerste waar wij mensen aan denken als je puppy iets doet wat jij niet prettig vindt. Dat is een hele logische beredenering, want door straf stop je toch met waar je mee bezig bent? En ja, dat klopt. Als je een bijtende pup in zijn nekvel pakt en hem vermanend toespreekt, stopt hij hoogstwaarschijnlijk met waar hij mee bezig was. Het neveneffect is echter dat je vrolijke, blije puppy leert dat jij op sommige momenten best wel een heel eng persoon bent die hem fysiek pijn doet en hard tegen hem praat. Dit zou je als puppy-eigenaar niet moeten willen; een hond die bang is voor jou.
Daarnaast heb je het ongewenste gedrag op dat moment misschien kunnen stoppen, maar heeft je pup geen flauw idee wat dan wel mag. En omdat hij dat niet weet, pakt hij de volgende keer je tafelpoot, of je sokken die je net hebt uitgetrokken, of je slof, of je schoen, of, of, of. Maar wat dan wel?
Alternatief gedrag aanbieden
Wat je graag wilt is dat je pup leert “ik wil niet dat je dat doet, maar dit mag je wel.” En hier moet je je pup dus in begeleiden. Dit houdt in dat op het moment dat je pup iets doet wat jij niet wil, je hem met een handcue, of brokje, of speeltje weg haalt bij datgene wat hij aan het doen is en hem vervolgens iets geeft wat hij wel mag hebben; een speeltje, een lekkere kluif, een kong, enz. Belangrijk hierbij is dat je hem niet bestraffend toespreekt, maar hem op een neutrale manier even weg haalt van datgene waar hij mee bezig is. Als hij in een broekspijp hangt, ga je simpelweg stilstaan en dan kun je twee dingen doen: of je gaat stilstaan en negeert zijn vraag om aandacht, of je pakt hem even op en geeft hem vervolgens wat anders te doen. Het stilstaan en negeren werkt echter niet altijd. Soms is de beloning van het hangen in de broek groot genoeg en stopt hij niet als jij stilstaat en hem negeert. Op dat moment haal je hem zelf even weg uit die situatie.
De puppy’s die bij ons op les komen leren we de POS aan, het zogenaamde Positieve Onderbrekings Signaal. Dit signaal betekent: stop waar je nu mee bezig bent en maak even oogcontact met mij. De POS is ideaal om je pup uit de situatie weg te halen zodat je hem vervolgens alternatief gedrag kunt aanbieden.
Overprikkeld?
Een reden voor druk gedrag van je pup kan zijn dat hij overprikkeld is. Wij zijn geneigd om een drukke hond NOG meer te doen te geven, want hij is immers nog niet moe? De kans is echter groot dat je puppy juist overprikkeld is en eigenlijk juist rust moet krijgen. Hoe zit dat dan?
Om dit te begrijpen is het nodig om te weten dat elke hond wel eens stress heeft of opgewonden raakt. Stress is niets meer en niets minder dan een fysieke reactie waarbij het lichaam wordt klaargemaakt voor actie. Hierbij komen verschillende stresshormonen vrij die het lichaam in staat stellen om snel in actie te komen. Om te begrijpen waarom honden overprikkeld raken is het makkelijk om te bedenken dat elke hond een ‘stressemmertje’ heeft met een gezonde dosis stresshormonen. Elke keer dat een hond iets meemaakt dat voor hem misschien spannend of opwindend is, komen die stoffen in het lijf vrij en raakt het emmertje iets voller. Net zolang totdat het emmertje uiteindelijk overloopt en de hond dus ‘overprikkeld’ is. Dit kan verklaren waarom je pup aan het eind van de dag altijd zo druk is, zijn gekke vijf minuten heeft of juist dan veel in je broekspijp hangt. Belangrijk is dus dat je pup de kans krijgt om zijn emmertje weer leeg te laten lopen door hem voldoende rust momenten aan te bieden. Meer hier over kun je lezen in dit artikel over stress of opwinding van Monique Bladder
Rust
Nu je weet dat honden overprikkeld kunnen raken en daardoor juist druk worden, kun je misschien eens kijken naar het dagschema van je pup. Hoeveel slaap krijgt hij? Wat maakt hij mee op een dag? Zijn er bepaalde momenten op de dag dat hij veel bijt? Wees eens kritisch naar wat je zelf van hem vraagt en denk na of het misschien niet te veel is voor je pup. Zorg daarnaast dat je pup een rustige slaapplaats heeft (bij voorkeur een bench) waar hij niet gestoord wordt en waar niet continu mensen heen en weer lopen. Zo kan hij daadwerkelijk de rust nemen die hij zo hard nodig heeft om alle prikkels te verwerken.
Tijdelijk
Verder, het bijtgedrag is van tijdelijke aard. Blijf dus consequent, hou vol en vooral, blijf rustig. Word niet boos, maar bedenk je dat je een klein kind hebt dat alles nog moet leren en waarbij het soms allemaal even te veel is.
Kelly van Son
Shiva4Dogs
Geef een antwoord