We slaan een beetje door..

We slaan een beetje door…

 

Mensen zijn af en toe net schapen. Als we iets hebben ontdekt wat meerdere mensen aantrekt, zorgen we graag dat we hier zo snel mogelijk bij aansluiten. Zo ontstaan over het algemeen de wel bekende hypes. We storten ons massaal op dat nieuwtje, bang om iets te missen dat schijnbaar zo fantastisch is. Je ziet het overal, in de voedsel industrie waar de superfoods helemaal trendy zijn, in de kledingbranche waar je écht dat nieuwe kledingstuk moet hebben of die nieuwe schoenen. Denk bijvoorbeeld even aan de Uggs of Birkenstock. Enige tijd geleden kon je er in het straatbeeld onmogelijk omheen. En soms doe ik er net zo hard aan mee hoor. Die slippers zitten namelijk fantastisch, dus ja ik heb ze ook 😉

In de hondenwereld hebben we die trends ook. Tegenwoordig wordt het steeds gebruikelijker dat we in plaats van corrigerende trainingen, positieve en hond vriendelijke trainingen gebruiken. En gelukkig maar! De corrigerende trainingen waren gebaseerd op onjuiste onderzoeken en zijn dus nooit nodig geweest. We weten inmiddels al heel wat jaartjes dat een hond net zo goed als de mens veel beter leert in een positieve omgeving. Dus uiteraard moeten we dat zeker blijven stimuleren.

Op facebook schieten de positieve hondentraining groepen de grond uit en waar we vroeger nog een professional inschakelden of een dierenarts opzochten, zie je inmiddels dat we massaal advies vragen op social media. En ineens zijn we allemáál professionals en hebben we HET antwoord op het probleem. (overigens vind ik ook dat een zorgwekkende ontwikkeling, er zijn nl niet voor niets meerjarige opleidingen om te leren over gedrag).

De afgelopen tijd hebben we diverse hypes mee gemaakt. Denk aan het maken van fleece speeltjes, het maken van je eigen honden riem, balans en coördinatie, impulscontrole, etc. En uiteraard is er helemaal niets mis met hypes. Ik ben bijvoorbeeld groot voorstander van balans en coördinatie training voor de hond. Maar waar het mij om gaat en waar ik me aan stoor, is het feit dat we er zo makkelijk in door kunnen slaan. Als we het nog even hebben over die facebook groepen waar we massaal advies vragen (en krijgen!) zie je heel vaak terug komen dat al onze honden overprikkeld zouden zijn vanwege een te veel aan activiteiten dat ze aangeboden krijgen (waarbij het soms gaat om 3 keer per dag een wandeling waarbij met een balletje wordt gegooid), of dat alleen wandelen voor een hond echt niet goed is en hij wel hersenwerk aangeboden moet krijgen! Of wanneer iemand aangeeft wel eens zijn stem te verheffen wordt hij/zij nog net niet aan de schandpaal genageld. En daar gaat het mij te ver. Trends zijn prima, er in mee gaan ook, maar jongens, alsjeblieft.. hou je verstand er gewoon even bij. Hersenwerk is voor heel veel honden fantastisch. Wij stimuleren het op de hondenschool ook en leggen de voordelen van hersenwerk uit. Maar kom op.. een hond heeft niet direct een slecht leven wanneer hij geen hersenwerk aangeboden krijgt. Tien jaar geleden had niemand er ooit van gehoord en die honden hadden echt wel een prima leven. En ja natuurlijk kan het zijn dat sommige honden te veel aangeboden krijgen, of moeite hebben met de hoeveelheid prikkels die ze op een dag moeten verwerken. Maar waar het om gaat is dat we moeten leren om naar onze eigen honden te kijken en niet zomaar iets gaan roepen wat we ergens horen. Sla niet door in datgene wat op dat moment hip en trendy is en roep dus niet direct bij elk probleem dat iemand heeft met zijn hond dat dat ligt aan overprikkeling of het niet aangeboden krijgen van hersenwerk.

En verder.. ik juich de positieve training helemaal toe, laat daar geen misverstand over verstaan. Maar vergeet niet dat wij ook maar mensen zijn. En ook mensen hebben emoties en soms wel eens een wat overgelopen stress emmertje. Iedereen doet wel eens iets waarvan je weet dat het niet ok is. Maar een hond is niet van suiker. Hij kan echt wel wat hebben. Sla dan dus ook hierin niet door in je positieve training. Brand iemand vooral niet af wanneer die een keer iets op een minder vriendelijke manier heeft aangepakt. Mensen handelen soms ook uit wanhoop. Moeten we dat dan massaal gaan afstraffen en die persoon de grond in trappen? Dat is toch te zot voor woorden? Leef je in in de ander, heb respect voor elkaar, trek geen conclusies op basis van een facebook bericht en vooral; hou je verstand er bij!

Mijn honden krijgen zelden tot nooit hersenwerk aangeboden, beheersen diverse hondensporten, trainen meerdere keren per week, gaan daarnaast mee in de uitlaatservice, soms doe ik thuis ook nog wat clicker training en oh ja, ik snauw ze ook wel eens af als ik door welke oorzaak dan ook een kort lontje heb. Denk je dat mijn honden een slecht leven hebben? Bepaal zelf…
Whisper flyballHondenschoolShiva2-42

Facebook-20150129-073212 Facebook-20150224-035036 Facebook-20150224-034810Facebook-20150224-034144

Facebook-20150224-034537